top of page

Ayazma Manastırı

Kuzey Ege Haritası.png

BİLGİ

“Kutsal su” anlamına gelen Ayazma, Yunanca “hagiasme” kelimesinden türemiştir. Adanın Ayazması ise, Bozcaada’dan Ayazma Plajı’na doğru inerken sağ tarafta göreceğiniz sekiz büyük çınar ağacının ve Ayazma Manastırı’nın bulunduğu yerdir. Aynı zamanda burada çift oluklu bir çeşme (Ayazma Çeşmesi) ve küçük bir şapel de bulunur.


Ayazma Manastırı, ya da diğer adıyla Paraskevi Manastırı, 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından Rum Azize Aya Paraskevi adına yapılmış, Rum Ortodoks cemaatine ait bir manastırdır. Ortodoks inancında önemli yeri olan Aya Paraskevi, M.S 138-161 yılları arasında yaşamış bir azizedir.


Efsaneye göre; Aya Paraskevi genç ve güzel bir kızken şimdi Göztepe diye bilinen yüksek tepedeki Ayyalus Manastırı’ndan yakışıklı bir delikanlıya aşık olmuş. Paraskevi'nin babası durumun farkına varınca kızını Ayazma'da sıkı bir göz hapsine almış. Aşk ateşiyle yanan kız, arada bir Göztepe'ye doğru bakıp derin derin iç geçirir, rüzgarla sevgilisine mesaj göndermek istermiş. Ayyalus da onun için yanıp tutuşurmuş ama birlikte olamamışlar. Paraskevi aşk acısıyla ölünce "onun büyük aşkının yüzü suyu hürmetine” başkalarının dileklerinin gerçekleşmesi için dua edeceklere dilek pınarı yapılmış.


Haluk Şahin'in Bozcaada kitabından alınmış başka bir efsaneye göreyse; Paraskevi büyük aşkını Polente feneri yakınlarındaki bir manastırın rahibi olan Ayyudimitrios ile yaşamış. Ayyudimitrios, sevgilisinin özlemine dayanamayınca, Ayazma plajının hemen ilerisindeki deniz duvarının üzerinden yürüyerek gelirmiş. Bu büyük aşkın sonucunda Paraskevi de 'azize' rütbesine yükselmiş.


Ada Rumları için en önemli gün; Ayazma Panayırı olarak diye bilinip kutlanan 26 Temmuz bayramıdır. Ayazma Panayırı’nda, sabah vakitlerinde toplanan halk ile birlikte yılın ilk üzümü kutsanır ve Tanrıya teşekkür edilir. Dindar halk, bu ayinden önce üzüm yemez. Ayin sonrasında üzüm yemeye başlarlar. Öğle saatlerine doğru Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti tarafından yönetilen ayin başlar. Bayram günü manastırda toplanan halk, gönüllerince çalıp söyler, içip dans eder ve Aya Paraskevi'yi anar.


Ayazma Manastırı, yaşlı çınar ağaçlarının gölgesi altında, sürekli akan çeşmesi ile serinlemek isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Burada akan çeşmeden bir kez su içenin artık adalı olacağına dair bir efsane de anlatılmaktadır. Manastırın alt kısmında ise bir dilek mağarası bulunmaktadır.

BİLİNÇLİ SEYAHAT
EDİN

Hepimiz Kuzey Ege'nin köylerinin, kasabalarının ve şehirlerinin büyüsünü, doğasını gelecek nesiller için hayatta ve ayakta tutmayı deneyelim!

Çöp kutularının kullanılmasına özen gösteriniz. Aksi durumlarda ise, bir çöp kutusu bulana kadar lütfen çöpünüzü yanınızda taşıyınız.

El yapımı ve yerel bir şey alarak küçük, müstakil dükkanlara ve yerel üreticileri desteklemek için elinizden geleni yapın.

Ormanlık alanlarda ateş yakmak yasaktır.

Kültürel eserlere ve kalıntılara saygı gösterin ve yasak olduğunu gösteren bir tabela varsa flaşlı fotoğraf çekmeyin.

Plastik kullanımınızı azaltmak için tekrar doldurulabilir bir su şişesi kullanın.

Kıyıdaki deniz hayatına, bitkilere ve hayvanlara saygı duyun.

bottom of page