top of page

Bozcaada Kalesi

Kuzey Ege Haritası.png

BİLGİ

Geyikli’den bindiğiniz ada feribotu Bozcaada’ya yaklaşırken, ihtişamlı görüntüsü ile adadan size göz kırpan bu kale, adanın en eski yapısıdır. Yakından gördüğünüzde nasıl bu kadar iyi korunduğuna şaşıracağınız kalenin kimler tarafından hangi tarihte inşa edildiği net olarak bilinmemektedir. Ancak kayıtlardan Fenikeliler, Venedikliler, Cenevizler ve Bizanslılar döneminden beri kullanıldığı anlaşılmaktadır.


Venedikliler, adadaki egemenlikleri sona erince kaleyi tahrip edip çekilmişlerdir. II. Mehmet’in tahtta olduğu 1455’te var olan kalıntılar üzerine tekrar inşa edilmiştir. Kale, sonraki tarihlerde de Köprülü Mehmet Paşa ve II. Mahmut döneminde büyük bir onarımdan geçerek bugünkü halini almıştır.


Bozcaada Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki ana kısımdan oluşmaktadır. Güney cephesi 10 metre genişliğinde ve 250 metrelik su hendeğiyle adadan ayrılmıştır. Surlarla çevrili bölümlerde su sarnıcı, cephanelik, revir, karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla binası bulunmaktadır. Kale içinde, 1996 yılında halkın desteğiyle kurulan bir etnografya sergisi ve açık hava müzesi mevcuttur.


Bir zamanlar Türk ahalinin yaşadığı ve iki caminin olduğu kale içi artık neredeyse bomboş kalmıştır. İç kale bölümünde, ada etrafından çıkarılan amforaların sergilendiği bir oda bulunmaktadır. Ayrıca kalenin bahçesinde adadan çıkarılan çok sayıda eski mezar taşı ve tarihi eser sergilenmektedir. Kaleyi daha yakından görmek isterseniz 10:00 – 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

BİLİNÇLİ SEYAHAT
EDİN

Hepimiz Kuzey Ege'nin köylerinin, kasabalarının ve şehirlerinin büyüsünü, doğasını gelecek nesiller için hayatta ve ayakta tutmayı deneyelim!

Çöp kutularının kullanılmasına özen gösteriniz. Aksi durumlarda ise, bir çöp kutusu bulana kadar lütfen çöpünüzü yanınızda taşıyınız.

El yapımı ve yerel bir şey alarak küçük, müstakil dükkanlara ve yerel üreticileri desteklemek için elinizden geleni yapın.

Ormanlık alanlarda ateş yakmak yasaktır.

Kültürel eserlere ve kalıntılara saygı gösterin ve yasak olduğunu gösteren bir tabela varsa flaşlı fotoğraf çekmeyin.

Plastik kullanımınızı azaltmak için tekrar doldurulabilir bir su şişesi kullanın.

Kıyıdaki deniz hayatına, bitkilere ve hayvanlara saygı duyun.

bottom of page